Kvinnliga författare blir fler och fler och det är de som sakta men säkert tar över även genren deckare. Sedan Liza Marklund fick Polonipriset år 1998 för boken sprängaren har antalet kvinnliga deckarförfattare ökat med enorm hastighet. Mellan åren 1991 och 1997 gavs det endast ut två nya deckarböcker som var skrivna av kvinnor. Under 2016 kom det hela 22 nya kriminalromaner som var skrivna av kvinnor, vilket är en extrem ökning från tidigare år. Detta är en trend som uppskattas av alla som gillar att läsa deckare, och det är faktiskt kvinnornas deckare som toppar listorna bland de bäst sålda deckarböckerna och kriminalromanerna.

Liza Marklund

Liza Elisabeth Marklund föddes den 9 september år 1962 i Piteå. Hon växte upp med sina två yngre syskon och efter högstadiet bestämde hon sig för att sluta skolan för att arbeta på Piteå stadshotell. Hon gick efter några år journalistlinjen vid Kalix folkhögskola. Efter journalistkursen arbetade Marklund som reporter på Norrbotten-Kuriren. När hon några år senare var 22 år gammal fick hon en anställning på aftonbladet och flyttade då till Stockholm. Hon fick senare jobb på Expressen och därefter var hon reporter på tidningen Arbetaren. Hon var även med och grundade tidningen Metro, och var chefredaktör för delen Metro Weekend. Efter många år som journalist och arbete på olika tidningar debuterade hon år 1995 som författare. Det gjorde hon med boken Gömda, som hon skrev tillsammans med Maria Eriksson. Det var år 1998 som Liza Marklund gav ut sin första kriminalroman, vilket är vad hon senare blev känd för. Den första kriminalromanen hon gav ut var Sprängaren, vilket sedan blev den mest sålda boken i Sverige i modern tid.

Starka kvinnor i böcker

Liza Marklund berättar att hon alltid haft otroligt svårt att se sig själv i bilden av alla kvinnor som beskrivs som platta bifigurer till starka män i böcker. Det var i nästan alla fall männen som var de starka i böcker om man går tillbaka lite i tiden och kvinnorna va de som var på sidan och varken sågs eller hördes. Detta var något hon tyckte var självklart att ändra på, då kvinnor är både goda, onda, korkade och smarta, och ska ha precis lika mycket plats som männen har. Hon längtade hela tiden efter en hjälte som var en kvinna, som kunde sudda ut normen av att hjältar bara är manliga. Därför skapar hon egna kvinnliga hjältar i sina böcker.

Sprängaren

Det var klockan 03.17 veckan före julafton i södra Hammarbyhamnen som en bomb ödelägger olympiastadion. På den nu helt trasiga läktaren hittas resterna av den mycket omtyckta OS-chefen Christina Furhage. Om ett halvår ska de olympiska spelen hållas i Stockholm, och sprängaren måste hittas och gripas. Det är Annika Bengtzon som får som uppgift att granska mordet, och smart upptäcker hon att det finns något under Christina Furhages yta som var orsaken till att det vidriga brottet begicks. Annika har snart lyckats sätta sitt eget liv i fara, utan att hon vet om det.